Olen varmaan kehittymässä jonkinlaiseksi tehokkaaksi marttaihmiseksi – joskaan en edelläänkään osaa tunnistaa sieniä, neuloa, ommella, siivota tahi pitää asioita muutenkaan järjestyksessä. Mutta ruokaa alan osata laittaa. Ja nyt olen ylittänyt itseni tekemällä ruokasuunnitelman viidelle viikolle!
Jaan listan täällä. Listaa saa käyttää vapaasti inspiraation lähteeksi. Listassa on kasvis- ja kalaruokia, lounas ja illallinen.
Olen päättänyt helpottaa perheemme ruokasuunnittelua kahdella tavalla.
- Käytän ruokakassipalvelua aina kuin mahdollista. Monilla kaupoilla on niitä. Huono puoli niissä on se, että palvelut käyttävät muovipusseja (mitä ihmettä niillä pitäisi edes tehdä?) ja saatat saada sellaisia hedelmiä, joita et itse valitsisi. Hyvä puoli on se, että ne helpottavat ruokasuunnittelua, vähentävät heräteostoksia ja siten ruokahävikkiä. Ja tietenkin säästävät aikaa ja hermoja.
- Tämä viikkosuunnitelma! Viisi huutomerkkiä jokaisen viikon kohdalle!!!!! Noin kuukauden käytön jälkeen lista on ollut aivan mahtava, ja vaikka olen saattanut päätyä eri ruokiin, lista on säästänyt iänikuiselta ruoan miettimiseltä. Ja jokaisen sekuntin, jota ei tarvitse käyttää ruoan miettimiseen, voi vaikka käyttää ihanaan laiskotteluun! Miksi en tehnyt tätä aiemmin?
- Käytän jonain päivänä paljon aikaa ruoan tekemiseen, jotta ruokaa ei tarvitse tehdä joka, eikä edes joka toinen päivä. Mikro, kiitos ❤ Pannulla uudelleen lämmitetty ruoka, slurps ❤
Olen ollut lopen uupunut ja tympääntynyt ruoanlaittoon, sillä, kuten edellisistä päivityksistä voi päätellä, ruoanlaittoa riittää. Perheemme ruokailu on muuttunut lasten myötä monimutkaiseksi. Yksi meistä ei syö suomalaisia viljoja, yksi haluaisi syödä useimmiten pastaa, yksi ei syö tomaattia, toinen taas paprikaa, yksivuotias syö omatahtoisesti, mutta ei esimerkiksi perunaa tai keittoja. Niin ja kolmevuotiaalla on täysin oma ruokavalionsa, eli lettuja, makaronia, nakkeja, kanamunaa ja raejuustoa.
Jos meidät pitäisi luokitella syöjinä, olisimme kaiketi ”fleksaajia”, niin ärsyttävältä kuin tuo nimike kuulostaakin. Olemme siis sekasyöjiä, mutta tavoitteeni on tehdä mahdollisimman paljon vegaanista ja ilmastoystävällistä ruokaa enkä tee aikuisille liharuokaa. But we aint perfect. Tavoitteeni on myös lisätä ekologisen perunan käyttöä ja tiettyjen kalojen käyttöä.
Näillä reunaehdoilla ruoanlaitto on todellakin välillä aikamoista palapeliä. Oma ruokautopiani ei tässä toteudu, mutta kompromissi on hyvä sekin.
Meidän ruokalistaamme pääsee katsomaan tästä linkistä ja sieltä sen pystynee kopioimaan halutessaan. Pistäpä viestiä, jos ei onnistu!
EDIT 22.11. Syksyn myötä huomasin listassa ongelmia ja päädyin tekemään vähän yksinkertaistetumman version, se on tässä. Olen lisännyt listaan muutaman uuden suosikin (Tikka masala Oumphista! Itse kehittelemäni tomaattinen kaurapalavuoka!) ja karsinut muutamia.
Kerrottakoon, että listassa on perheellemme liikaa ruokaa. Osa on tarkoitettu pakastettavaksi, sillä kuten on käynyt ilmi, haluan käyttää ruoanlaittoon mahdollisimman vähän aikaa mahdollisimman suurella hyödyllä.
Listaa tehdessä tuli jopa runsaudenpula! Luulenkin, että täydennän ja muokkaan listaa jatkossa. Tosiasiassa tykkään sen verran paljon ruoanlaitosta, että haluan kokeilla uusia ruokia aina välillä. Nytkin jo mietin, mitä kaikkea tästä listasta puuttuukaan… Saa siis kertoa – mitä tästä puuttuu? Mitä kannattaisi lisätä tai jättää pois?
Laitan lopuksi tähän linkkejä joihinkin ruokiin, joita listassa on mainittu. Osaan ruoista löytyy löyhä ohje instagram-tililtäni: @annamarikajan
- Härkis-lasagne – Liemessä (tulee ihanaa myös Oddlygoodin vege-juustolla)
- Butter-tofu – Viimeistä murua myöten
- Papukiusaus (tai kikhernekiusaus) – Chocochili
- Järkisärkikiusaus – Järki särki (tai vielä yksinkertaisemmin: pakasteperunapussi, kalapurkki, yksi purkki soijakermaa, pippuria)
- Pestoperunapata – Yhteishyvä
- Palak paneer – Pumpin-jam
Lisäksi muutamia ruokia löytyy Samasta padasta -keittokirjasta.
Toivottavasti tämä inspiroi jotakuta tekemään ruokahuollosta (sitä tämä on) VIELÄ HELPOMPAA!