Ruokabloggaamiseni jatkuu. Tässä toinen ja mahdollisesti viimeiseksi jäävä ruokavinkki valikoiville lapsille. Mahdollisesti viimeinen ruokavinkki siksi, että ei näitä vinkkejä edelleenkään ole paljoa meidän perheessä!
Valikoivasti syövien lasten vanhemmat todennäköisesti tuskailevat ainakin jossain määrin näiden parin saman asian kanssa kuin meillä.
- Miten kontrolloida sokerin määrää lapsen ruokavaliossa?
- Miten lisätä terveellisten kasvisten ja hedelmien määrää?
- Miten lisätä kuidun määrää?
Lapsen syömiseen liittyvät ongelmat ovat opettaneet meille, että ruokailun suhteen on oltava joustava. Vaikka haluaisin itse syödä kasvis- ja vegaaniruokaa, niin lapselle on tärkeää saada kokemuksia kaikenlaisesta ruoasta. Sama pätee sokeriin. Sitä saa syödä.
Ongelmaksi kuitenkin muodostuu se, että useasti lapset ovat persoja makealle. Lapsi korvaisi mieluusti kunnon ruoan makealla tai suostuu syömään ruokaa vain, jos siinä on myös jotain makeaa. Esimerkiksi letut syödään meillä pääsääntöisesti mansikkahillon kanssa. Ja kun joka päivä syö lettuja, syö myös joka päivä hilloa. En ole laskenut kuinka paljon lapseni syö sokeria päivässä, enkä siten tiedä syökö lapseni liikaa – suurin osa suomalaislapsista syö.
Ongelma on myös se, että kovin ennakkoluuloinen lapsi hylkää uuden ruoan nopeasti jos ensimmäinen kokemus on huono. Ja lapset muistavat todella hyvin. Niinpä ensikosketus olisi hyvä olla miellyttävä. Sokerillahan se onnistuu.
Meillä ei kuitenkaan syödä esimerkiksi karkkia muuten vaan, ja tarjoan lapselle arjessa terveellisiä herkkuja, joita netin ohjeet ovat pullollaan. Siis esimerkiksi kuivahedelmistä ja pähkinöistä valmistettuja patukoita ja pyöryköitä. Niissä on myös kuituja, proteiinia ja kaikenlaisia hyviä juttuja.
***
Mutta näiden lisäksi olen hoksannut yhden arkiherkun, joka on todellakin osoittanut hitiksi. SMOOTHIEJÄÄTELÖT.
Muistan lapsuudestani mehusta tehdyt “mehujäät”, joista imeskeltiin mehu. Tikkuun jäi mauton jääpala. Mutta smoothiejäätelöistä ei jää käteen jääpalaa! Niissä ei tarvitse välttämättä käyttää sokeria. Niissä on kuitua, niissä on tuoreita, kypsentämättömiä aineksia ja niissä on uusia makuja lapselle.
Tässä on kaksi esimerkkiä smoothiejäätelöstä, mutta parastahan on se, että niitä voi tehdä mistä vain. Nämä ovat myös helppoja, koska sekoittamisen jälkeen ne vain tökätään muotteihin ja pakkaseen. Ennen syömistä olen kuorruttanut ne suklaalla (jotta olen saanut lapsen maistamaan niitä).
Minulla on tavoitteena tehdä jäätelöitä eri värisinä. Tässä on vihreä jäätelö ja keltainen jäätelö. Lapsi on toivonut mustaa jäätelöä, ja itse olen suunnitellut seuraavaksi punaista. Katsotaan, mitä keksin.
Lehtikaalijäätelö
Tämä kuulostaa ihan hullulta, mutta jostain syystä tämä, todellakin LEHTIKAALISTA tehty jäätelö, on toiminut meillä pääsääntöisesti tosi hyvin. Markkinoin tämän ensimmäisellä kerralla vihreänä jäätelönä – se on lapsen lempiväri – ja maku taisi olla vielä makeampi kuin tässä versiossa.
Olen tehnyt lehtikaalista jäätelöä muutamalla eri tavalla, mutta tässä yksi resepti, jota voi muokata omiin tarpeisiin. Tässä on sokeria – lehtikaali on niin tujua, että en tohdi kokeilla lapselle sitä pelkiltään. Näillä ainesosilla lehtikaali kuitenkin maistuu, ja se on tavoitteenikin. Lapseni vihaa avokadoa, mutta olen yhden erän kokeillut myös puolikkaalla avokadolla. Makeutusta kannattaa maistella, sillä hedelmien kypsyysaste vaikuttaa makeuteen.
Massa pitää sekoittaa tehosekoittimessa todella, todella, tooooodeeella hienoksi. Pääsääntöisesti lapseni syö tämän jäätelön kokonaan, mutta joskus syöminen on loppunut, kun hän on mielestään nähnyt jäätelössä “karvan”. Se saattoi olla normaalia jäätelön hilettä, tai lehtikalista jäänyt hitu. En tiedä.
- 1,5 kypsää keskikokoista banaania
- 3 isohkoa lehtikaalin lehteä ilman ruotoja
- Pieni mandariini
- ½ avokadoa tai kiivi
- ½ dl glukoosisiirappia
- ½ dl vaahterasiirappia
- (1-2 rkl sokeria)
Annoksesta tulee noin viisi jäätelöä muoteista riippuen.
Appelsiinijäätelö
Appelsiinijäätelön voi hyvin tehdä sokerittomana. Tämä on syöty loppuun asti joka kerta. Miksi ihmeessä kannattaisi puristaa appelsiinista mehu, jolloin suuri osa appelsiinista menee hukkaan?
- Noin 2 dl appelsiinisosetta (tai appelsiinia ja mandariinia – mitä nyt kotona on)
- ½ banaani
- (2 rkl glukoosisiirappia)
- (1 rkl öljyä)
Suklaakuorrute
Kuorrutan jäätelöt tummalla suklaalla, esimerkiksi Fazerin leivontasuklaalla. Sulatettuun suklaaseen kannattaa laittaa hieman öljyä (kookosöljystä tulee helpompaa, mutta rypsi on terveellisempää). Näin suklaasta tulee juoksevampaa, ja sitä saa levitettyä jäisen jäätelön päälle helpommin ja ohuemman kerroksen. (Kuorrutan aina yhden tai kaksi jäätelöä kerrallaan, joten en ole koskaan raaskinut sulattaa niin suurta määrää suklaata, että koko jäätelön voisi dipata suklaaseen. Niinpä levitän sen lusikalla, vaikka siitä ei niin kaunis tuleekaan, kuin dipatusta varmasti tulisi.)
***
Ps. Kerään näitä ruokakokeilujani hieman ylös ja niitä voi selata myös instagramissa.