Punajuuri herättää jonkin verran kielteisiä tuntemuksia. Raakana – en varmasti syö. Keitettyjä punajuuria olen oppinut vasta aikuisena syömään, ja ne ovat välillä ihan kiva lisä, mutta… niiden määrällä on selkeä raja. Lisäksi punajuuri on jotenkin aika tujua, ei voi syödä paljoa.
Mutta se on tosi kaunis kasvis. Ja terveellinen! Mm. tämä ravitsemustieteilijän sivusto kertoi jo useampi vuosi sitten alustavista kiinnostavista tutkimustuloksista punajuuren vaikutuksista kestävyysurheiluun. Viime vuonna on myös ilmestynyt punajuuri-keittokirja! Pitäisiköhän lainata.
No juu, punajuuri voi olla terveellistä, mutta tämä keitto ei nyt ehkä maailman terveellisintä ole. Mutta tajuttoman hyvää se on.
- 1 kg punajuuria
- 2-3 perunaa koosta riippuen
- 2 sipulia
- 200g vuohenjuustoa
- loraus kermaa
- loraus (1rkl?) oliiviöljyä
- kasvisliemijauhetta
- mustapippuria (ja suolaa tarvittaessa)
Keitä (kypsymisjärjestyksessä), lisää lopuksi juusto, soseuta, tarjoa.
Sitten tässä on paras gluteenittoman foccaccian ohje. Siinäkin läträtään öljyllä tehokkaasti. On hyvee. Ehkä joskus kokeilen tästä vähän terveellisemmän version, mutta tässä tämä parhaimmillaan. Ohje on Kotiliedestä.
- 5dl vettä
- 25g hiivaa
- 1 rkl psylliumia
- 1,5 tl suolaa
- 6 dl jauhoja (mulla täysjyväriisijauhoa, maissijauhoja, tattarijauhoja ja vähän pellavansiemenrouhetta
- 3rkl öljyä (oliivi- tai tomaattien lientä)
- Pinnalle: oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja ja niiden öljyä, halutessa yrttejä ja sormisuolaa
Ohjeissa neuvotaan:
“1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon psyllium ja anna turvota 10 minuuttia. Lisää öljy, suola ja jauhot. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella viitisen minuuttia. Levitä taikina leivinpaperilla peitetylle uunipannulle ja anna kohota noin 20 minuuttia.
2. Saksi aurinkokuivatut tomaatit leivän pinnalle ja sivele pintaan öljyä. Ripottele pinnalle silputut valkosipulinkynnet, sormisuola, siemenet ja salvian lehtiä. Tomaatin sijaan voit käyttää oliiveja tai paahdettuja kesäkurpitsaviipaleita. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.”