Netti, ilmasto, opetus

Yksittäisten linkkien keruuta:

http://www.co2-raportti.fi/index.php?page=ilmastouutisia&news_id=3679

Uusimmassa Opettaja-lehdessä oli juttua tietotekniikan käyttämisestä opetuksessa. Käytän itse opetuksessa aika paljon tietokonetta, älytaulua ja tykkiä. Tai okei, tosi paljon.

Pitäisi ehkä harkita vähentämistä. Mutta netin käyttämisen vähentäminen on aika haasteellista. Käytän sitä omassakin arjessa jonkin verran, mutta työssä on pakko käyttää mm. Wilmaa, ja sähköpostitella opettajien ja oppilaiden kanssa. Omat muistiinpanot on paljon kätevämpi tallettaa sähköisessä muodossa kuin paperille ja myös oppilaille voi tunneilla demostroida järkevää tiedonhakua, netin käyttöä ja tiedon soveltamista.

Yksi vaihtoehto tietotekniikan vähentämiseen on minulla mielessä, mutta se on tällä hetkellä vielä pedagogisesti liian haastavaa laajamittaisesti, vaikka sitä kohti jatkuvasti pyrinkin: perinteisestä poikkeavat opetustavat. Ei yhteistä muistiinpanojen kirjoittamista, vaan opiskelua joidenkin muiden materiaalien avulla ja mahdollisesti yhteisöllisesti. Tutkimusprojekteja, omien muistiinpanojen kirjoittamista, jäsennettyjä ryhmäkeskusteluja… Koitan nyt jo vähän harrastaa näitä, mutta kykenen niihin vielä aika puutteellisesti.

Netti on nuorille kovin läheinen paikka. Sitä on helppo hyödyntää. Esimerkiksi tämä uudistus on kertakaikkiaan mahtava: YLE Areena ja Elävä Arkisto on sallittu opetuskäytössä viime vuodesta lähtien. Youtube on sen sijaan hankala. Jos ymmärrän oikein  ( asia on ok, ”kunhan itse video nyt näyttäisi olevan laillisesti verkkoon pantu.”), ja jos ymmärrän oikein, että nämä PMMP:n videot ovat todellakin laillisia, niin sitten näitä voisi näyttää oppitunneilla.

Eettisesti voisi kuitenkin olla syytä myös vähän horjuttaa netin asemaa – juuri siksi, että netti on niin arkinen asia. Nuorista suurin osa näprää (netillisiä) kännyköitä joka tapauksessa, ja meistä valtaosa istuu (tietokoneen ääressä) muutenkin liian suuren osan elämästään. Netti vie sähköä, ja oppimisen kannalta netti ei ole joka hetkellä välttämätön (vaikka se niiiiin mukava onkin).

Ehkä pidän tämänkin asian mielessä seuraavan jakson kursseja suunnitellessa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s