Valinnanvapaus

Tämä aiheuttaa valtavasti ahdistusta. Ajatuksia tähän liittyen on pakko repressoida. Tehdä niitä valintoja, joita kykenee ja osaa.

Biosfääri.

***

Lueskelin artikkelia (tarkennan speksit myöhemmin, kun olen kotona.) Vygotskista ja tahdonvapaudesta. Muistan, että joskus pienenä kuuntelin radiosta keskusteluohjelmaa, jonka nimi oli Vanhat parrat tai vastaavaa. Keskustelijoina olivat Paavo Haavikko, Pentti Linkola ja Eero Paloheimo. Eräässä jaksossa puhuttiin kuluttamisesta. Linkola, jonka kirjoja tuohon aikaan innokkaasti luin, kertoi havainnollistavan esimerkin. Jos kävelet supermarkettiin ja siellä myydään sataa paria sukkia, ei valinta näiden eri sukkien välillä ole aitoa valinnanvapautta. Kuluttaminen on irvokas käsitys valinnan- ja tahdonvapaudesta. Jos haluamme ymmärtää, mitä valinnanvapaus tarkoittaa, on lähestyttävä kysymystä jostakin toisesta lähtökohdasta.

Nykyistä kuluttamisen ja omien halujen ja nautintojen toteuttamisen valtavaa egoisista oikeutusta kuvastaa käsitys tahdonvapaudesta. Tai voisi sanoa, että nämä kuluttamisen käytännöt ovat seurausta tahdonvapauden käsitteestä. (Toki ei pelkästään käsitteestä, mutta suoristetaan tässä muutama mutka.) Karteesiolaisuudesta periytyvässä käsityksessä inhimillinen tahdonvapaus ymmärretään joksikin yksilön ominaisuudeksi, tai pikemminkin voimaksi. Tahdonvapaus tarkoittaa siis itsenäistä voimaa ihmisessä. Tämä voima toteutuu, kun ihminen toimii, valikoi, päättää. Otan tämän, en tuota. Tämä on perinteisen, ja varmasti hyvin arkisen käsityksen mukaan valinnanvapautta. Se on yksilön individuaalista valikoimista, osa kuvitelmaa yksilön irrallisuudesta/autonomisuudesta, rationaalisuudesta, kyvystä ohjailla itse itseään.

Spinoza kritisoi tämänkaltaista käsitystä. Vygotski seuraa Spinozaa tässä. Tahdonvapaus ei ole yksittäisten tilanteiden sorteeraamista (yksilöllisen järjen suomin ehdoin, lisäisin tähän). Tahdonvapaus on sen ymmärtämistä, miksi toimin niin kuin toimin. Tahdonvapaus on siis perusteiden ja omaa toimintaa ehdollistavien elementtien tunnistamista. Tämä on täysin eri asia kuin kuvitelma jostakin ihmisen sisäisestä voimasta, joka aktualisoituu eri tilanteissa. Jos kävelen ostamaan sukkia kaupasta, tätä ostostilannetta määrittävät ja ohjeistavat, edeltävät ja seuraavat valtava määrä kulttuurisia käytänteitä, ja taloudellisia ja sosiaalisia verkostoja ja ehtoja. Sukkakauppaan käveleminen ei Spinozan ja Vygotskin esittelemässä muodossa ole yksilöllisen minän tahdonvapauden ilmaus.

Luenpa artikkelin myöhemmin uudestaan, pitää tarkentaa paria asiaa.

Joskus toiste voisin myös kirjoittaa auki, miksi tekstin alussa on kyseinen linkki. Tai ehkä ei tarvitse, kuka ei vielä tajunnut?

Advertisement

Yksi ajatus artikkelista “Valinnanvapaus

  1. Paluuviite: The Problem of Will « sivuhuone

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s